Japan är ett av världens mest restaurangtäta länder. Här kan du äta allt från underbar streetfood till mat lagad och serverad enligt konstens alla regler på några av världens bästa restauranger. Det japanska köket dominerar men japaner älskar att prova mat från världens alla hörn, som ibland serveras med större perfektion än i ursprungslandet. Japaner överlag håller koll på nya restauranger och står gärna i kö utanför restauranger för att få prova nya maträtter och nya kockstjärnors mat.
Traditionellt sett äter japaner mycket ris, grönsaker, sojaprodukter och fisk. Man äter även mycket kött men det var först på 1800-talet som man började med det. De flesta kötträtter kommer från Kina och Korea. Japaner är mycket intresserade av mat och öppna för att ta in maträtter från andra länder. De ändrar dem lite så att de passar deras smak. Några exempel är japansk curry & rice, ramen-nudlar, omelett med stekt ris och friterat fläsk.
Begreppen vegetarian eller vegan är fortfarande inte så vanligt som i europeiska länder. Det japanska köket har många rätter med grönsaker och sojaprodukter men oftast används fiskbuljong i tillagningen. Det finns restauranger både för veganer och vegetarianer, men det kan vara svårt att få menyn anpassad efter eget önskemål på vanliga restauranger och värdshus.
Japan har mycket lokal mat, och varje område har en eller flera lokala specialiteter. Utbudet är stort och varierat.
Jingisukan på Hokkaido – Lammkött och grönsaker som grillas på specialformade grillpannor
Kiritanpo-nabe i Akita – Gryta med mycket grönsaker, kyckling och rostade riskakor som formas till cylindrar runt träpinnar.
Gyutan i Sendai, Miyagi – Tunna skivor av oxtunga som grillas och äts med citrussaft och salt.
Miso Katsu i Nagoya – Friterad fläsk med misosås. I Nagoya äter man ofta den lokala mison som är mörkröd och har mer smak av salt och umami.
Takoyaki i Osaka – Stekta bollar av vetemjölsdeg med bläckfiskbitar i. Takoyami äts idag över hela Japan som snacks, men i Osaka serveras de ofta som familjemiddag.
Ostron i Hiroshima – I Hiroshima odlar man ostron, och 60% av ostron som äts i Japan kommer därifrån. Oftast grillas de, men de äts även i grytor eller friterade.
Katsuo tataki i Kochi, Shikoku – Grillade skivor av fisken bonito smaksatt med soja och kryddor.
Fugu i Yamaguchi – Giftig blåsfisk som äts rå som sashimi eller i grytor. Det krävs särskild utbildning för att få tillaga blåsfisk.
Saraudon i Nagasaki – Friterade nudlar som man äter med tjock sås av grönsaker och fläsk. Rätten kommer ursprungligen från Kina.
Taco rice på Okinawa – Ris upplandat med kryddor och ingredienser från tex-mex-köket.
Japanresor
Hälsingegatan 14-16 - 113 23 Stockholm Sweden
+46 73 744 04 78 - info@japanresor.se
Läs mer om Japanresors integritets policy, resevillkor och cookie policy